Web Analytics Made Easy - Statcounter

در «کُلَه چهارشنبه» مراسم چَمچَه‌زنی وجود دارد نه قاشق‌زنی! در چَمچَه‌زنی جوانان چادر بر سر می‌کردند و به درب خانه‌ها می‌رفتند و قاشق روی کاسه می‌زدند و صاحب‌خانه آجیل یا کشمش در داخل کاسه‌های آن‌ها می‌ریختند.

به گزارش ایسنا، در ابتدا باید بگوییم که «کُلَه چهارشنبه» داریم نه «چهارشنبه‌سوری»! جواد انصافی در کتاب «چهارشنبه‌سوری» نوشته است: «مردم تات زبان تاکستان به «چهارشنبه‌سوری»، «کله سوری» یا «کله چهارشنبه» می‌گویند که کُلَه همان سرخی معنی می‌دهد و این روز را روز بدرورد و خداحافظی با سالی می‌دانند که گذشته و به استقبال سال جدید می‌روند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

»

انصافی همچنین در این کتاب آورده است: «سوری به معنای سرخ و سرخی است، تسریع گرمای فضا و آسمان و جهان جادویی یا آئینی به همین منظور است ضمن اینکه ما هم از جهان زمستانی خود بیرون می‌آییم، سرخی دلیل انرژی و تحرک است. پس از جشن سوری باید بتوانیم بیرون بیاییم، روی زمین کار کنیم، و خواب زمستانی را کنار بگذاریم.»

در سالیان دور برای این شب بوته‌های خاری به نام «وَرَگ» را از بیابان‌های اطراف قزوین می‌آوردند و آتش می‌زدند و با واحد طاق شمارش می‌کردند و هنگام پریدن از روی آن از روی طاق‌های فرد می‌پریدند.

در گذشته در این شب پشت‌بام منازل آتش روشن می‌کردند و حتماً باید تعداد کُپه‌های آتش فرد بود چراکه تعداد زوج را بدشگون می‌دانستند.

بعد از به راه انداختن آتش از روی آن می‌پریدند و شعر «سرخی تو از من، زردی من از تو» را می‌خواندند در بعضی از روستاها نیز برای دفع بلایا و باز شدن بخت دختران در پشت رودخانه می‌ایستادند و یک‌تکه سنگ کوچک به آب روان پرتاب می‌کردند.

بخت گشایی دختران در کله‌چهارشنبه

در «کُلَه چهارشنبه» برای بخت‌گشایی، به شوخی دختران را با پارو بیرون می‌کردند و چند دقیقه پشت درب نگه می‌داشتند و بعد درب را باز می‌کردند، در حال حاضر این رسم در بین برخی از مردم همچنان جاری است.

در گذشته دختران دم بخت را به دباغ‌خانه می‌بردند در این رسم دختر باید از روی 7 تاغار که پوست دام بوده و بو می‌داده، می‌پرید و از آب تاغار هفتم بر سر و رویش می‌پاشیدند و دختر نیز در پایان باید به شاگرد دباغ انعام می‌داد.

جواد انصافی نیز در کتاب «چهارشنبه‌سوری» نوشته است: «معمولاً زن‌هایی که دختر شوهر نکرده یا حتی پسر مانده داشتند از مغازه یک قفل بسته می‌گرفتند و هنگام مراسم آتش‌افروزی درست وقتی‌که دختر یا پسر از روی آتش می‌پرید قفل را باز می‌کردند و معتقد بودند بخت دختر یا پسرشان به‌زودی باز می‌شود.»

فال گرفتن با تخم‌مرغ در چهارشنبه‌سوری

در مورد غذاهای چهارشنبه آخر سال باید گفت که در بعضی روستاها شیربرنج و در برخی دیگر نیز کله‌پاچه طبخ می‌شد و در گذشته هنگامی‌که کله‌پاچه را می‌خوردند آشغال استخوان آن را در مزارع جالیز دود می‌دادند تا سرما جالیز را نزند.

در این شب 2 غذای مخصوص «شیش انداز» و «رشته‌پلو با ماهی» بود؛ طبخ شیش انداز در قزوین به این صورت است که پس از سرخ کردن و کوبیدن بادمجان، آن را در دور تابه‌ای می‌ریختند و کف تابه شش تخم‌مرغ می‌شکستند. کسانی هم که این غذا را با پلو میل می‌کردند، در کنار طبخ غذا، فال هم می‌گرفتند به این صورت که وقتی می‌خواستند این پلو را دم بگذارند یک تخم‌مرغ خام را داخل پوست پیاز می‌پیچیدند و با نخ بسته و لای برنج می‌گذاشتند که نم برنج باعث می‌شد پوست پیاز رنگ بیندازد و اشکال مختلفی روی تخم‌مرغ می‌افتاد که مانند فال قهوه بود و برای هر کس نیتی که داشت را می‌گفتند و تشبیه می‌کردند.

آجیل مخصوص «کُلَه چهارشنبه» شیرین و نزدیک به آجیل مشکل‌گشا بود با این تفاوت که این آجیل شیرین، نقل داشت.

جواد انصافی در کتاب «چهارشنبه‌سوری» نوشته است: «این آجیل یُمن و شگونی داشت که در این شب با خود به خانه‌ها می‌آورد که از هفت نوع خوردنی و میوه خشک مانند کشمش، نخودچی، توت، انجیر، خرما، قیسی و باسلق تشکیل شده و فلسفه هفت نوعی بودن آن نیز این است که اولاً عدد هفت به تعداد کواکب هفتگانه مربوط می‌شود و دیگر اینکه خوردن این آجیل برای اندام هفتگانه بدن مفید است.»

اتمام حجت باغدار و درخت فردای چهارشنبه‌سوری

در برخی روستاها نیز مرسوم بود که فردای چهارشنبه‌سوری، در روز چهارشنبه فردی که صاحب باغی که درختش بار نمی‌داده با تبر به باغ می‌رفت و درخت را تهدید می‌کرد که اگر بار ندهد آن را قطع خواهد کرد و به همین منظور ضربه کوچکی نیز به درخت می‌زد و البته در بعضی روستاها نیز فردی برای وساطت بین درخت و صاحب باغ می‌آمد و می‌گفت من واسط می‌شوم که این درخت بار دهد.

شال‌اندازی در کنار چَمچَه‌زنی

در «کُلَه چهارشنبه» مراسم چَمچَه‌زنی وجود دارد نه قاشق‌زنی! در چَمچَه‌زنی جوانان چادر بر سر می‌کردند و به درب خانه‌ها می‌رفتند و قاشق روی کاسه می‌زدند و صاحب‌خانه آجیل یا کشمش در داخل کاسه‌های آن‌ها می‌ریختند.

جواد انصافی نیز در کتاب «چهارشنبه‌سوری» آورده است: «شب چهارشنبه دختران الک آردی یا ظرفی دیگر مانند آن را با یک قاشق چوبی رب می‌داشتند و سر صورت خود را طوری می‌پوشاندند که شناخته نشوند و حدود یک ساعت از شب رفته به در خانه‌ها راه می‌افتادند و با قاشق چوبی دق‌الباب می‌کردند. وقتی در را به رویشان می‌گشودند بی‌آنکه حرفی بزنند قاشق و ظرف را نشان می‌دادند صاحبخانه هم برنج، پول و یا هر چیز دیگری مناسب می‌دید در ظرف آن‌ها می‌گذاشت. دختران از این در به آن در و از این خانه به آن خانه می‌رفتند تا اینکه به‌اندازه یکم وعده شام غذا یا پول به دست آوردند؛ آنگاه با پولی که به دست آورده بودند شمعی می‌خریدند و جمعه بعد روزه می‌گرفتند و شمع را هنگام شب می‌افروختند و با غذا یا پولی که جمع کرده بودند روزه‌شان را باز و افطار می‌کردند تا بختشان چون گل بشکفد.»

در برخی روستاها نیز در مراسم شال‌اندازی، یک شال را که به انتهای آن جوراب می‌بستند را از باجه (منفذی در سقف) آویزان می‌کردند و صاحب‌خانه چیزی به‌عنوان هدیه در آن می‌گذاشت.

گزارش از: زهرا حسینی فلاح خبرنگار ایسنا منطقه قزوین

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: چهارشنبه سوري

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۶۷۲۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سند چشم‌انداز شهرستان کاشان باید ‌تدوین شود

سرپرست فرمانداری شهرستان کاشان گفت: چشم‌انداز شهرستان کاشان باید به‌روزرسانی و تدوین شود و نخبگان و صاحب‌نظران برای به‌روزرسانی سند چشم‌اندازی ورود پیدا کنند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کاشان، حمیدرضا محمدی فشارکی ظهر امروز در مصلی بقیه الاعظم کاشان، با بیان اینکه منطقه کاشان و شهر کاشان شایسته خدمت است، اظهار داشت: انسجام فرهنگی و اجتماعی لازمه هر پیشرفت و رشد است.

وی افزود: امروز با قدمت و اصالت موجود در منطقه کاشان تمام تلاش خود را خواهیم داشت تا انسجام فرهنگی و اجتماعی را ایجاد کنیم و طبیعتا رشد و پیشرفت در حوزه اقتصادی و سیاسی را در این منطقه شاهد خواهیم بود.

سرپرست فرمانداری ویژه شهرستان کاشان با بیان اینکه از مسائل خرد نخواهیم گذشت، ابراز داشت: ابن مسائل نیز در کنار مسائل کلان برای ما اهمیت دارد و آنچه بیش از مهم بوده وفاق و همدلی مسئولان برای خدمت‌رسانی به مردم است و این خدمت‌رسانی در کنار همدیگر محقق می‌شود.

وی گفت: به اتفاق مسئولان به خدمت مردم در روستاها و شهرها می‌رسیم و قطعا مسیر ایجاد شده برای رشد و پیشرفت منطقه را ادامه می‌دهیم؛ چشم‌انداز شهرستان کاشان باید به‌روزرسانی و تدوین شود و نخبگان و صاحب‌نظران برای به‌روزرسانی سند چشم‌اندازی ورود پیدا کنند.

تدوین سند چشم‌انداز توسعه حمل‌ونقل استان گلستان

محمدی فشارکی تصریح کرد: لازم است با صاحب‌نظران، علما و اندیشمندان جلسه‌ای گرفته شود و امید است با عزم و اراده قوی برخی از مسائل که به امیدآفرینی می‌انجامد، صورت پذیرد در حالی که یک سال دیگر به پایان دولت باقی مانده است و باید تمام تلاش خود را برای رفع مشکلات به کار گرفته شود.

انتهای پیام/801/.

دیگر خبرها

  • افزایش باد همراه با غبار محلی و مواج شدن دریا در خلیج فارس، ۱۶ اردیبهشت
  • مهار آتش‌سوری انبار لاستیک در بلوار رحمت شرقی شیراز
  • یک دسر بهاری خوشمزه با توت فرنگی
  • همه چیز درباره رمز کارت سوخت
  • اعتراف ستاره سابق لیورپول: همیشه مضطرب بودم
  • سند چشم‌انداز شهرستان کاشان باید ‌تدوین شود
  • تلاش استکبار جهانی برای فراموشی مساله غزه بی‌نتیجه است
  • سومین شکست متوالی تاتنهام و کسب ۳ امتیاز شیرین چلسی در خانه
  • مشاغل بهاره در تهران قدیم | کاهگل‌مالی و یخ‌فروشی
  • کاهش وزن با دو قاشق چایخوری از سرکه سیب