Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@18:53:13 GMT

نگاهی به کهن آیین‌های چهارشنبه‌سوری در خراسان

تاریخ انتشار: ۲۴ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۵۹۹۷۹۱

نگاهی به کهن آیین‌های چهارشنبه‌سوری در خراسان

ایسنا/خراسان رضوی ایرانیان از دیرباز هر مناسبتی را جشن می‌گرفته و در زمان مشخصی به رقص و پایکوبی می‌پرداختند. یکی از آیین‌های سالانه و دیرینه ایرانیان «جشن سوری» یا چهارشنبه‌سوری نام دارد.

این رسم مخصوص آخرین سه‌شنبه سال خورشیدی است که ایرانیان با برافروختن آتش به استقبال نوروز می‌روند. البته  چهارشنبه‌سوری آیینی است کهن که در نقاط مختلف کشور دارای رسوم و آیین گوناگونی است و امروزه بسیاری از این رسوم به فراموشی سپرده شدند و ردی از آن‌ها باقی نمانده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اهالی خراسان ید طولایی در برگزاری مراسم‌ سنتی و کهن دارند و هنوز هم به شکل ویژه‌ای رسوم چهارشنبه‌سوری رابرگزار می‌کنند. خراسانی‌ها در شب چهارشنبه‌سوری و نزدیک غروب آفتاب ۳ یا ۷ بته آتش روشن می‌کنند و اصطلاحی که به کار می‌برند، روشن کردن بته آتش است.

این کار وسط کوچه و یا در داخل حیاط صورت می‌گیرد. اهل خانه از روی آتش می‌پرند و جمله مشهوری را که در خیلی از نقاط کشور می‌گویند، تکرار می‌کنند: «زردی من از تو؛ سرخی تو از من» که به نوعی دعای سلامتی است. در این مراسم زنانی که فرزندان کوچکی دارند، آن‌ها را بغل گرفته و از روی آتش می‌پرند و این کار را موجب سلامتی فرزند می‌دانند.

البته در خراسان هنگام پریدن از روی آتش شعر مرسوم دیگری نیز  با مضمون «آلا به در، بلا به در / دزد و هیز از دِها به در» خوانده می‌شود. اهالی خراسان معتقدند که خواندن این شعر موجودات خبیث، دزدها و بلاها را از زندگی دور می‌کند.

از دیگر نکات در رسوم خراسانی‌ها این است که به هیچ وجه آتش را خاموش و حتی فوت نمی‌کنند. اهالی خراسان معتقدند که آتش کاملا باید بسوزد و خاموش کردن آتش را بد می‌دانند. آن‌ها خاکستر آتش را پس از خاموش شدن از خانه بیرون می‌برند تا باد خاکستر را با خود ببرد.

در گذشته همچنین مرسوم بوده که پس از اینکه رسم خاکستر بردن انجام می‌شد، مقداری زغال، نمک و یک سکه کم‌ارزش را در کوزه‌ای می‌انداختند و دور سر اعضای خانواده چرخانده و نفر آخری که دور سرش این اشیا چرخانده می‌شد، کوزه را برمی‌داشته و به پشت بام رفته و در کوچه می‌اندخته تا بشکند.

در این‌جا نمک نماد شوربختی، زغال نماد سیاه‌بختی و سکه کم‌ارزش نماد فقر است. لذا این سه را در کوزه می‌انداختد و در کوچه می‌شکستند و عقیده داشتند که این سه مورد بلا را از خانواده دورمی‌کند. همچنین فردی که کوزه را از پشت بام می‌انداخته، این جمله را تکرار می‌کرده است «درد و بلای خونه رو ریختم تو کوچه».

پس از پایان مراسم کوزه‌زنی مراسم آجیل‌خوری آغاز می‌شده است. در این مراسم آجیل از نوع بی‌نمک بوده که به آجیل زمستانه نیز شهرت داشته و شامل انجیر، کشمش، خرما، توت خشک، فندق و پسته می‌شده است. مردم هنوز هم که هنوز است رسم آجیل‌خوری را ادامه می‌دهند چرا که معتقدند آجیل بی‌نمک در چهارشنبه‌سوری شگون دارد.

از دیگر مراسمی که اهالی خراسان به آن در این شب پایبند هستند تهیه چهار رنگ پلو است. این چهار رنگ پلو شامل رشته پلو، زرشک پلو، عدس پلو و ماش پلو می‌شود که مقداری از آن بین برخی از اقوام نیز تقسیم می‌شود. البته گاهی به جای پخت چها رنگ پلو به پخت تنها رشته پلو بسنده می‌کردند و در کنار آن آش چهل گیاه را که از چهل گیاه صحرایی طبخ می‌شد، سرو می‌کردند.

خراسانی‌ها مراسم دیگری نیز در این شب داشتند که مختص خانم‌ها بوده و مردان در گذشته در آن شرکت نمی‌کردند، البته در حال حاضر با تغییر ماهیت چهارشنبه‌سوری در کشور و خراسان این رسم کمتر و شاید به صورت نمادین اجرا شود. در این مراسم که بیشتر مربوط به گرفتن حاجت، بخت‌گشایی دختران و رفع درد و بلا است، یکی از زنان خانواده‌ای که فردی مریض یا ناخوش داشتند چادری بر سر می‌کرده، در خانه همسایه می‌رفته و بدون اینکه کلامی بگوید چهار مرتبه ملاقه‌ای را بر در خانه همسایه‌ها می‌کوبیده است.  در همان حال صاحب‌خانه ملاقه را از او گرفته و مقداری خوراکی در آن می‌ریخته است. سپس زن خوراکی‌ها را به خانه می‌برده و به مریض می‌داده است. البته در صورتی که همسایه‌ها مریض یا سفری داشته باشند، با بیان اینکه «مریض داریم» یا «سفری داریم» فرد را از درِ خانه رد می‌کردند و اعتقاد داشتند خوراکی دادن به ملاقه‌زن برای مریض یا سفری‌شان شگون ندارد.

البته آیین‌های خراسان در نقاط مختلف با رسوم متعدد و فراوانی برگزار می‌شده، اما متاسفانه در سال‌های اخیر تنها یادی از آن‌ها باقی مانده و کمتر شاهد برگزاری آیین‌های اصیل هستیم.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: چهارشنبه سوري منطقه خراسان چهارشنبه آخر سال آداب و رسوم چهارشنبه سوری اهالی خراسان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۹۹۷۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امضای تفاهم‌نامه و رونمایی از پوستر برگزاری آیین نکوداشت دانش‌آموختگان بین‌المللی

تفاهم‌نامه همکاری سازمان امور دانشجویان و دانشگاه شیراز برای برگزاری «آیین نکوداشت دانش‌آموختگان بین‌المللی» در خردادماه ۱۴۰۳، طی مراسمی به امضای دکتر هاشم داداش‌پور، معاون وزیر علوم و رئیس سازمان امور دانشجویان و دکتر محمد مؤذنی، رئیس دانشگاه شیراز رسید.

همچنین در ادامه‌ی این مراسم، باحضور جمعی از دانشجویان غیرایرانی و مدیران دانشگاه شیراز در سالن آمفی تئاتر پردیس بین‌الملل دانشگاه شیراز، از پوستر برگزاری «آیین نکوداشت دانش‌آموختگان بین‌المللی» در سال جاری رونمایی شد.

براساس تفاهم‌نامه منعقدشده، دانشگاه شیراز در خردادماه ۱۴۰۳، میزبان برگزاری مراسم نکوداشت دانش‌آموختگان بین‌المللی است که با حضور بیش‌از ۴۰۰ نفر از دانش‌آموختگان غیرایرانی دانشگاه‌های سراسر کشور برگزار خواهد شد.

رونمایی از نخستین ماهنامه ملل دانشجویان غیرایرانی دانشگاه شیراز

گفتنی است، در ادامه‌ی این مراسم، دانشجویان غیرایرانی دانشگاه شیراز در نشست صمیمانه‌ای با معاون وزیرعلوم و رئیس سازمان امور دانشجویان و مسؤولان دانشگاه شیراز به گفتگو و تبادل‌نظر پرداختند و مهم‌ترین دغدغه‌ها و پیشنهادات خود را مطرح کردند.

همچنین در این مراسم از نخستین شماره «ماهنامه ملل» که ازسوی دانشجویان غیرایرانی برای معرفی هرچه بیش‌تر و شایسته‌تر فرهنگ‌ها، آداب و رسوم، ظرفیت‌ها و جاذبه‌های کشور‌های مختلف تهیه می‌شود، رونمایی شد.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • برگزاری آیین نکوداشت ۱۶ اردیبهشت روز مراغه
  • برگزاری آیین نکوداشت روز مراغه
  • امضای تفاهم‌نامه و رونمایی از پوستر برگزاری آیین نکوداشت دانش‌آموختگان بین‌المللی
  • دومین نمایشگاه انفرادی «نگاهی به خراسان شمالی» برگزار می‌شود
  • روند افزایش دمای هوا در خراسان رضوی تا چهارشنبه ادامه دارد
  • امضای تفاهم‌نامه آیین نکوداشت دانش‌آموختگان بین‌المللی در شیراز
  • نگاهی به وضعیت بارندگی‌ها و سیلاب در نقاط مختلف انابد + فیلم
  • آیین های عزاداری سالروز شهادت «صادق آل محمد» در گیلان برپا است
  • آیین سوگواری شهادت امام صادق (ع) در حرم شاهچراغ (َُع)
  • آیین ملی گل‌غلتان در خانه تاریخی آل یاسین کاشان